Energiasta uupumukseen – Kokemuksia ja oppeja keväisestä masennuksesta

06.03.2025
kuva:ullasinimaaria

Kevät Suomessa tuo mukanaan lisääntyvää valoa ja uutta elämää, mutta se voi myös paljastaa piilevät haasteet. Minulla on myöhäisestä teini-iästä lähtien ilmennyt kaamosmasennusta, joka alkaa ylivirittyneisyytenä ja saattaa päätyä täydelliseen kykenemättömyyteen tehdä mitään. Ylivirittyneisyys ja energia lisääntyvät kevään tullessa, kun aurinko alkaa paistaa ja päivät pitenevät ja energia nousee nopeasti. On kuin talven pimeys olisi vihdoin jäänyt taakse, ja kaikki tuntuu mahdolliselta.

Aluksi tämä innostus ja tarmo tuntuvat jopa positiiviselta – on kuin virtaisin uutta elämää loputtomalla energialla! Mutta haaste on säädellä tätä uutta energiaa. Pahinta on, että kevään kirkastuva valo voi viedä liiaksi vauhtiin, ja jos en osaa ottaa taukoja, tämä jatkuva yliaktiivisuus kääntyy romahdukseksi. Syvään masennukseen ja kykenemättömyyteen tehdä mitään.

Kevät ei ole aina vain iloa ja virkeyttä. Kun ylivilkkaus vie voimat, se johtaa usein masennusjaksoon, joka ei ole vain alakuloisuutta tai väsymystä. Masennus ilmenee kykenemättömyytenä tehdä yhtään mitään. Se ei ole pelkkää haluttomuutta, vaan totaalista voimattomuutta, jossa tuntuu, ettei jaksa nousta sängystä tai edes hoitaa arjen perustarpeita. Tämä ei ole vain mielialan laskua, vaan aivan todellinen kyvyttömyys toimia. Jakso voi kestää useita viikkoja, ja silloin olen joutunut jäämään sairaslomallekin.

Itsetuntemuksen ja jaksamisen rajoja opetellen vuosien varrella olen oppinut, kuinka tärkeää on tunnistaa oma jaksaminen keväällä. Kun aurinko tuo valoa lisää, se saattaa aiheuttaa liian suuria odotuksia itseltä, mutta keväisin erityisesti kannattaa olla armollinen. Kevät ei ole vain uutta energiaa – se on myös muistutus siitä, että tasapaino ja palautuminen ovat yhtä tärkeitä kuin eteenpäin meneminen.

Olen alkanut kuunnella kehoani ja muistan pitää huolta itsestäni myös silloin, kun energia on korkealla. Keväisin huomioin erityisesti, että myös liikunta pitää olla maltillista. Kaikki mielihyvää tuottava toiminta pitää olla maltillista. Mitään ihanaa tai kivaa ei kertakaikkiaan voi tai saa tehdä mielinmäärin. Vain tasapaksu, niukasti positiivisen puolella oleva elämä pitää masennusjakson riskin kurissa. Nykyisin saatava tieto ja ymmärrys keväisestä kaamosmasennuksesta ovat luonnollisesti myös auttaneet minua ymmärtämään tilannettani, joka nuorempana oli huomattavasti paljon haastavampaa, jolloin sitä vain nautti täysin palkein hyvästä fiiliksestä ja energiasta!

Lähteet: National Institute of Mental Health (NIMH), Finnish Institute of Occupational Health (FIOH)